Housing First en Huize Kroon

Het was de tweede keer dat ik door de binnenstad fietste sinds 1 oktober 2020, de dag dat ik weer in Amsterdam kwam wonen. Wat heb je immers in de binnenstad te zoeken, als alles dicht is? Evengoed.

It brings back memories

Maar daarover later meer.

Ik mocht op uitnodiging van Valerie Boogaard van HVO/Querido/Housing First een aantal teamleiders van HVO/Querido de geschiedenis van Housing First in Nederland en Amsterdam uit de doeken doen. Daar was ik snel over klaar.

Hoe anders is het om mensen uit te leggen wat Housing First nu precies is?

Dan wordt het alweer wat ingewikkelder. Housing First is een geloof, een andere kijk op de wereld, op jezelf, op mensen in het algemeen.

En dat kost DNA, tijd, lef en moed

Om je dat eigen te maken. Misschien helpt het als je er van nature over beschikt. En misschien past het ook helemaal niet bij jou. Zoals Housing First ook niet voor alle dakloze mensen werkt. Althans, dat is wat de non-believers zeggen.

Ik zeg dat Housing First voor iedereen gemaakt is

Omdat het weggeven van een huis het makkelijkste is wat je kunt doen. Het is wat je daarna doet dat het verschil maakt tussen het niet kunnen temperen van jouw onbedwingbare behoefte tot hulpverlenen of Housing First.

Ter hoogte van de Utrechtse Dwarsstraat houd ik altijd even stil

Ik ging er minstens één keer per week een kopje thee drinken. Bij Gary, de ene helft van the Twins. Gregory, zijn tweelingbroer leefde toen al niet meer.

Gary overleed in de maand februari 2009

De laatste van de bekende Amsterdamse tweeling de Christmas Twins, Gary Christmas, is overleden. Hij werd 78 jaar. Zijn broer Gregory overleed twaalf jaar geleden. Ze waren bekend als dansers, entertainers en modeontwerpers, afkomstig van de Blackfoot -en Micmac Indianen en allebei openlijk homo. De Christmas Twins kwamen in de jaren zeventig naar Amsterdam: in de Utrechtsedwarsstraat openden ze een koffieshop/boetiek: ‘Backstage’. 

Ze waren opvallende verschijningen in de hoofdstad en hun winkel was een geliefde pleisterplaats voor artiesten en creatieve lieden. 

Die twee mannen worden node gemist. Zij belichaamden alles wat Housing First is.

Huize Kroon

Lag precies tegenover die kleurrijke woning van Gary en Gregory. Mevrouw Gulbay en haar dochter zwaaiden daar de scepter. Het was in een tijd dat er in Amsterdam 3 tot 5000 mensen op straat of in de opvang verbleven.

Ik hang allang niet meer aan

Wat ik in mijn column uit die periode verkondigde, maar ik ben blij dat ik de krap 500 woorden uit haar mond mocht optekenen. Het bewijst eens te meer dat de waarheid niet bestaat. Wat vandaag voor plausibel aangezien wordt kan morgen als totale onzin betiteld worden. Er zat desalniettemin ook een zonzijde aan haar praktijk.

Mevrouw Gulbay wist misschien niet eens wat een intakegesprek was. Je kon er met een dakloze man of vrouw achter op je fiets voorrijden en dan was jouw klant in een tijdsbestek van een minuut binnen.

Precies zoals Housing First bedoeld is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge