Mijn missie

Wat ik doe en waarom

Hoe beschrijf je in een paar regels waar je goed in bent? Wijdlopigheid is één van mijn mindere kanten, ik houd van verhalen vertellen, dus dat wordt lastig.

Evengoed, een poging.

Als je advies wilt over LEAP (Motivational Interviewing), dan ben je aan het goede adres. Bovendien heb ik ergens 400 in het Nederlands vertaalde boeken liggen van de hand van Xavier Amador, “Ik ben niet ziek, ik wil geen medicijnen.” En hoe je daar dan vervolgens mee omgaat. Die boeken kun je bij mij bestellen.

In 2004 heb ik Housing First naar Nederland gehaald. Voor een Housing First Les Module hoef je mij niet te bellen. Wel als je spetterende presentatie wilt over het feit dat wonen en een basisinkomen een recht is voor iedereen. Daarover kan ik dagenlang spreken. Na zoveel jaar ‘achtervolgt’ Housing First mij nog steeds. Het heeft mijn professionele en privéleven totaal overhoop gegooid. Ik was nooit meer dezelfde. Ik spreek er vaak over, in binnen- en buitenland.

In 2016 deed ik mee aan the Amsterdam Project, een heel succesvol TV-programma van Beau van Erven Dorens. Ik was zijn coach, die van 5 dakloze hoofdpersonen en het productieteam. Het programma trok 8 weken lang 1,2 miljoen kijkers en het won talloze prijzen. In het jaar 2018 deed ik in opdracht van de Gemeente Haarlem hetzelfde, the Haarlem Project. 

Ik ben een om- en dwarsdenker. Ik maak van elk probleem een uitdaging. Omdat ik een positivo ben. Ongebreideld.

Certificaten en diploma’s kan ik overleggen op verschillende vlakken. Oplossingsgericht Werken, Shared Reading (Samen Hardop Lezen), Wellness Recovery Action Plan, SPV, B-pleeg, LEAP (Listen, Empathize, Acknowledge, Partner), Recovery and Peer Support. Ik ben er ook nog goed in.

Van origine ben ik sociaal psychiatrisch verpleegkundige, met 20 jaar straatervaring in Amsterdam. Ik begon er ooit met drie mensen. We ‘deden’ de stad en 3000 dakloze mensen op de fiets en zonder mobiele telefoon. Hoe? Ik heb geen idee. Maar het lukte. Na 20 jaar liepen er 5 ACT-daklozen-teams rond in Amsterdam. Opgebouwd met Jules Tielens en heel veel enthousiaste en non-conformistische hulpverleners. Dak- en thuisloze mensen zijn de spiegels van onze ziel en samenleving. Paradijsvogels.

In 2015 heb ik the Living Museum Nederland opgericht en gevestigd in het oude Dienstencentrum op het terrein van het oude Vogelenzang van GGZinGeest. Het was een consumer run Artist Community. In 2020 hebben we de stekker uit dat project getrokken. Het huurcontract werd opgezegd en er kwamen door Corona nog maar weinig mensen. Evengoed.  Als je echt wilt weten wat the Living Museum is, laat mij het dan uitleggen, hoe je dat doet. Binnen 10 minuten zijn al je vragen over waar ik voor sta beantwoord.

In de afgelopen 14 jaar heb ik met mijn maat Harry Gras meer dan 70 Learning Experiences georganiseerd. Wij hebben meer dan 800 mensen de mogelijkheid geboden om kennis, inspiratie, vriendschap en een andere kijk op het leven in het buitenland te halen. We rammelen al je overtuigingen door elkaar in 8 dagen en we bouwen weer nieuwe overtuigingen op. Het zijn reizen om nooit meer te vergeten. Onze agenda voor 2024 kun je hier bekijken.

Net voordat COVID in onze wereld kwam, heb ik mijn prepensioen aangevraagd en gekregen. Ik ben zeker niet gestopt met werken, maar op een iets lager pitje draai ik wel. Althans. Vanaf januari 2021 hebben mijn vrouw en ik het roer omgegooid. We runnen drie vakantiewoningen in Zuid-Frankrijk. Als je fan bent van het programma ‘Ik Vertrek’, dan weet je ongeveer wat wij allemaal meemaken. Never a dull moment.

Vanaf 2 februari 2023 mag ik mijzelf ambassadeur van Housing First Nederland noemen. Ik ben er enorm fier op. Na ruim 20 jaar, gerekend vanaf de dag dat ik voor het eerst kennismaakte met Housing First in New York, is dat de kers op de taart.

Dus, voor het organiseren van een studiereis, een vlammende (Housing First, Peer Support) presentatie/workshop kun je mij wakker maken. Al het andere, dat doen andere, nieuwe, jonge, enthousiaste mensen. Ik onderhoud mijn netwerk, dus stel mij een vraag en ik help je verder.

Vind ik mijzelf belangrijk? In het geheel niet. Gezien vanuit het universum stel ik niets voor. Ik ben 66. Ik heb alles al en alles wat ik doe staat in dienst van een ander. Vriendschap is voor mij geen illusie. Ik ben verslaafd aan betekenisvolle gesprekken. Mensen met geleefde ervaring zijn mijn kompas in het leven. Als ik iets doe, dan doe ik dat 100%. Wat ik vandaag bedenk, ga ik morgen doen.

Summary

Trainer (Housing First, (F)ACT, Shared Reading, Peer Support, Bemoeizorg), Coach, Organiser Learning Experiences (New York, Philadelphia, Burlington, Washington, Boekarest, Podgorica, Kotor, Italy, Belgium, Oslo, Bergen, Stavanger and various other cities), Conferences (2013, 2014, 2015, 2016, 2017: Meet The Xperts), Trainer Reforming Mental Health in Montenegro, Croatia, Romania and Moldova, Feel Good Columnist, Mood Maker, World Citizen, Cross Wise Thinker, Culture Broker, Stigma Buster, Peer Support Specialist.