Samen Hardop Lezen

De Lezer

De Lezer is een initiatief van Rokus Loopik.

Wat is de Lezer?

Wij stimuleren mensen tot het samen- en hardop lezen van literatuur en poëzie. Deze eenvoudige methodiek verandert levens en draagt bij aan community building. Het gevoel dat je bij iemand en een groep hoort. Het gevoel dat je goed bent zoals je bent. Het gevoel dat je deel uitmaakt van de samenleving.

Samen Lezen redt levens

Het is goedkoper

Het kost niets en geeft je alles

Het is slim

Zo simpel is het

Wij werken aan het toegankelijk maken van literatuur voor groepen mensen. Mensen die in de wijk wonen. Mensen die wonen en werken in de GGZ. Mensen die gedetineerd zijn. Mensen die in de Maatschappelijke Opvang verblijven en wonen. Mensen die ambulante behandeling en begeleiding krijgen. Mensen met dementie. En alsof het nog niet genoeg is, Samen Lezen in het Onderwijs, dan leer je kinderen in een vroege fase de geneugten van het samen lezen van een boek.

Het is onze ambitie dat het Samen Lezen van literatuur beschikbaar is- en komt voor iedereen, waar ze dan ook verblijven of wonen. We maken het mogelijk dat mensen toegang krijgen tot onze groepen. We bouwen aan een beweging van lezers, opdat Samen Lezen deel uit gaat maken van hun leven.

Sinds 15 maart 2020 geeft Rokus Loopik Online Samen Lezen Cursussen.

Ik kan je leren hoe je zo’n groep kunt begeleiden

Zodat je zelf groepen kunt starten en begeleiden. Voor een vrijblijvende oriëntatie kun je contact opnemen met Rokus Loopik. Rokus geeft Online Trainingen, In-Company-Trainingen zijn mogelijk. 

0681420615

Wat vinden deelnemers aan de Online Training van Samen Lezen?

“Samen lezen is een bijzondere en waardevolle ervaring. Door het samen lezen en bespreken van poëzie en literatuur komen er oprechte gesprekken op gang. Gesprekken over de daadwerkelijke tekst maar ook over het leven zelf. Het perspectief en de verhalen van anderen geven mij nieuwe inzichten en verbreed mijn horizon.
Ik ben er van overtuigd dat samen lezen een krachtig middel kan zijn in het tot stand brengen van verbinding tussen mensen, empowerment en herstel.”

“Samen Lezen vind ik een bijzonder mooie laagdrempelige methode. Bijzonder mooi om te ervaren hoe snel ik mij in korte tijd verbonden voel met de andere deelnemers. Dit terwijl ik pas bij de 2e bijeenkomst aansloot, we elkaar online zien en spreken en het geluid af en toe wegvalt, is de sterke positieve energie onderling voelbaar. De kracht van de methode is dat iedereen mee kan doen. Of je nu wel of niet ‘’belezen’’ bent. Literatuur was zeg maar nooit echt mijn ding. Te moeilijk en wollig. Maar wat ben ik blij dat ik, na wikken en wegen, toch meedoe. Samen lezen maakt literatuur voor mij toegankelijk. En door het samenzijn, het uitwisselen van gedachtes en de fijne sfeer ervaar ik elke bijeenkomst weer als een feestje.”

“Genieten van voorgelezen stukken, de reflectie in mijn zelf en hart, woorden die mij raken zorgen voor een mooi gesprek. Het geeft nieuwe energie door de herinneringen en de woorden. In openheid en vertrouwen naar elkaar luisteren maakt het lezen bijzonder. Samen woorden ontrafelen, opnieuw voorlezen maken de woorden licht en krijgen een nieuwe betekenis. De focus veranderd, er komen andere verbindingen en de oude vervagen, wat nu is dat Telt. Het samen lezen heeft mij ‘boekenhonger’ gegeven. De woorden op papier zijn niet langer gewone woorden, maar ik adem, voel en luister.”

Hoe zijn wij in aanraking gekomen met Samen Hardop Lezen?

Shared Reading

In 2015 zat ik in London twee keer aan bij een Reader Shared Reading Group, in twee verschillende wijken. Net als bij Housing First, in 2002, was ik meteen gegrepen door deze slimme, innovatieve, effectieve en vooral goedkope Herstelmethodiek. Het was chemie tussen 20 mensen, die samen een boek lazen, in een bibliotheek en een lunchroom. Zo simpel is dat.

Wat is Shared Reading?

Shared Reading creëert vitale verbindingen tussen mensen en literatuur. Daardoor komen mensen (weer) tot leven, in de breedste zin van het woord.

Shared Reading vindt plaats in kleine groepen. Een prachtig verhaal of proza wordt luid voorgelezen. Dan stoppen we en we praten over wat we gelezen hebben. Onder de begeleiding/coaching van een gecertificeerd Reader Coach. Het is geen verplichting voor mensen om luid voor te lezen, te praten of zelfs wakker te blijven. De gedachte is een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen. De groepen staan open voor mensen van alle leeftijden, opleidingsachtergrond, vaardigheden en deelname is op vrijwillige basis.

Shared Reading vindt plaats op alle levensgebieden. Hoe kan deze methodiek werken in een psychiatrische setting, een kinderopvang, een gevangenis en bijvoorbeeld een (verpleeg)tehuis, dat mensen met dementie een veilige plek biedt?

Wat deze settings met elkaar verbindt zijn de mensen die er wonen/verblijven en de levenservaring die deze mensen gemeenschappelijk hebben. Gezamenlijk lezen geeft mensen toegang tot literatuur; literatuur geeft mensen toegang tot krachtige taal, tot gedachten en gevoelens over wat het betekent om menselijk te zijn. Door deze complexe betekenis te ervaren met anderen, kunnen mensen beginnen te bouwen aan een betere verstandhouding met zichzelf en de wereld.

In Engeland hebben meer dan 4000 mensen the Read to Lead opleiding gedaan. Veel van deze mensen hebben hun kennis weer gedeeld door het land door te reizen, bouwend op de vaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd.

Jane Davis

Ik had er weinig bedenktijd voor nodig. Jane Davis, the founder en directrice, sprak op de 3e Meet the Xperts Festival in Haarlem en ze stal de harten van de toehoorders en de show. Een Festival dat ik samen met mijn vrienden en vriendinnen van Astare heb georganiseerd.

Shared Reading is the New Recovery

Ik volgde hun 3-daagse training in Liverpool. De stad waar ik als kleine jongen enige jaren heb gewoond. Een trip down memory lane en niet alleen omdat The Beatles hier begonnen zijn met het veroveren van de wereld. Jane Davis heeft trouwens eenzelfde missie. Wij ook.

IMG_3177

Tom Young, The Reader trainer and coach, Liverpool!