Travel and Train

Travel

Ik organiseer Herstel- en Studiereizen naar verschillende landen in de wereld. Dat doe ik samen met Harry Gras: the Gras/Loopik Learning Experiences. Amerika, Moldavië, Noorwegen, België, Roemenië, Frankrijk, Groot-Britannië en Portugal zijn enkele van de landen die wij in de afgelopen 10 jaar aangedaan hebben. Meer dan 70 reizen hebben wij inmiddels ondernomen met meer dan 800 mensen. De reizen zijn intensief en indrukwekkend. Zij zijn levens-veranderend. Voor minder doen wij het niet.

De reizen zijn op maat. Your wish is our command.

In 2024 staan er reizen gepland naar vele landen in de wereld

In Noorwegen leggen wij bezoeken af aan erg goede Housing First Teams, FACT Teams en cliënt-gestuurde projecten. En dat in verschillende steden: Stavanger, Stord, Bergen, Oslo en Drammen. Een road trip door Noorwegen.

In Roemenië, Moldavië, Kroatië, Montenegro, Bulgarije en Macedonië werken Harry Gras en ik samen met het Trimbos Instituut in Utrecht. Wij hervormen de GGZ in die landen.

De reizen naar Roemenië zijn bijzonder. Zij laten ons zien, horen en voelen wat je met weinig middelen allemaal kunt bewerkstelligen. Samu Social.

In de afgelopen jaren heb ik reizen gemaakt met individuele mensen. Soms is het goed om als duo op reis te gaan. Dat geeft heel veel tijd voor coaching en betekenisvolle gesprekken. Het effect van die reizen is net zo groot als mijn groepsreizen. Fenomenaal. 

Training en Coaching

Ik ontwikkel en geef trainingen in verschillende onderwerpen. Housing First, Oplossingsgericht Werken, Bemoeizorg, FACT, Peer Support, Outsider Art, Verander Management, Teamdagen, Shared Reading, The Amsterdam en the Haarlem Project, Congressen/Conferences, Meet the Xperts, De Mot Verhalen, Shared Reading en Astare Zorg zijn enkele van die topics.

In de afgelopen jaren heb ik Housing First teams getraind in Arnhem en Tilburg.

FACT. Het Trimbos Instituut in Utrecht is een organisatie waar ik sinds 5 jaar mee samenwerk. Het Trimbos hervormt de Geestelijke Gezondheidszorg in verschillende landen. Samen met Harry Gras en professionals van GGZ NHN werkten en werken wij in Montenegro en Moldavië. Wij leren professionals, peers and policy makers te werken volgens het FACT-model. Daarnaast is de inzet van ervaringsdeskundigheid en gastvrijheid een belangrijk onderwerp tijdens die trainingen.

Verander Management. In het jaar 2014 en 2015 heb ik 12 maanden gewerkt voor de organisatie Traverse in Tilburg. Er is in die organisatie veel veranderd sindsdien. Gastvrijheid en Ervaringsdeskundigheid waren de belangrijkste topics tijdens die periode. In 2017 heb ik eenzelfde traject bij de organisatie Stichting Onder een Dak in Maassluis gedaan.

Meet the Xperts. Sinds 2013 organiseer ik elk jaar een GGZ Festival genaamd, Meet the Xperts. In 2013 haalde ik daarvoor 30 Amerikaansen vrienden naar Nederland. In 1 week tijd wisten wij via het Festival en 30 Masterclasses meer dan 1100 mensen te bereiken. Ik organiseerde dat Festival samen met de RINO Groep in Utrecht. In het jaar 2014 en 2015 deed ik dat samen met de coöperatie Resilience+. In 2017, op 24 november organiseerde ik de vijfde editie van Meet the Xperts in Radio Kootwijk, Nederland. Dit keer samen met Astare Zorg, Harry Gras, Toon Walravens en Brenda Froyen. Er worden verschillende gasten uit het buitenland, Amerika en Groot-Britannië, uitgenodigd.

Bemoeizorg. Ik ben trainer van de jaarlijkse Bemoeizorg Opleiding van de RINO Groep in Utrecht. Als je dat wenst kan ik dat ook met andere trainers in jouw organisatie aanbieden, in company.

Oplossingsgericht werken. Ik ben gecertificeerd oplossingsgericht coach. Ik bied, als mijn agenda dat toelaat, kortdurende individuele coach-trajecten (particulier en via een PGB) aan. Het effect van oplossingsgericht werken vervaagt na 5 sessies. Het is door onderzoek bewezen dat het effect van wat coaches doen na meer dan 5 sessies bijna tot het nulpunt daalt. Dan is het zaak met elkaar te bespreken wat dan te doen. Je krijgt van mij, als je dat na 5 sessies nog nodig hebt, een gedegen en vakkundig advies.

Teamdagen. Ik word regelmatig ingehuurd voor het organiseren van teamdagen. Ik ben een team player en jullie plezier is mijn plezier. Het organiseren van dagen die nog jaren in jouw hoofd beklijven, daar ben ik goed in. Het is altijd nieuw, energiek en mind blowing. 

De Mot Verhalen. Samen met mijn vrienden Coen Bardelmeijer en Willem Gunzeln organiseer ik om de paar maanden een Verhalen Vertel Middag. In Huis te Zaanen, in Haarlem/Noord. Het zijn bijzondere middagen (van 15 tot 18 uur) waarin je 1000 spelden kunt horen vallen. De Verhalen liggen op straat en iedereen heeft er meerdere in zijn hoofd rondwaren. Die zijn het waard om verteld te worden. Er is nog nooit iemand door het ijs gezakt. Chemie op 2 vierkante meter. Coen zingt al die verhalen met een geweldige stem aan elkaar. Kom eens kijken en luisteren of vertel jouw verhaal. Alle opbrengsten gaan naar een individueel en goed doel. Zo maakte een man in een rolstoel een lang gedroomde vlucht met een helicopter. Een moeder, ten prooi gevallen aan een nare ziekte, maakte een reis met haar familie naar een zonovergoten eiland.

Congressen, Festivals, Studiedagen en Conferences. Ik ben een gefortuneerd mens. Ik word regelmatig gevraagd, in binnen- en buitenland, om te spreken en op te treden. Ik leg de lat graag hoger, elke dag. Ik geef toe, ik sterf duizend doden voordat ik op mag, maar ik beleef er ontzettend veel plezier aan. Aan het delen van mijn kennis en ervaringen. Ik reis de hele wereld over en tijdens die reizen doe ik veel nieuwe kennis en ervaring op. Als je daarvan ook kennis wilt nemen, dan kun je mij hier vinden: rokus@icloud.com. Ik ben altijd online en je krijgt dezelfde dag antwoord.

Shared Reading. Sinds februari 2016 ben ik gecertificeerd shared reading trainer. Het is een geweldige, uitgekiende, effectieve en goedkope manier om mensen via het gezamenlijk lezen van literatuur en poëzie te laten werken aan herstel en community building. Ik bied deze training in company aan. Daarnaast zullen er in het verloop van 2016 regelmatig shared reading sessions in the Living Museum aangeboden worden.