Een psychiatrische diagnose, een psychose? Herstel kan

Zo begint het e-book:

Wat is dat recovery of herstel toch?

Dat leggen we uit. En je moet het lezen. Het is héél belangrijk – de juiste kennis over Recovery kan levens redden – maar dit is het probleem: je snapt het pas goed als je al een ruime ervaring hebt als klant in de psychiatrie en de ggz (geestelijke gezondheidszorg). Heb je dat nog niet? Lees dan eerst het Recovery verhaal van Dawn, midden in het boek. Dan heb je een béétje een idee van wat iemand met een Ernstige Psychische Aandoening (E.P.A.: depressie, psychose) doormaakt. Denk niet dat het een extreem verhaal is. En kom daarna weer terug naar deze uitleg. Tot zo!

Recovery of herstel – wat is dat?

Recovery is het proces waarbij iemand met een ernstige, chronische psychiatrische aandoening een betekenisvol leven herwint. Als het even kan zonder bemoeienis van officiële hulpverlening. Iemand die herstelt neemt het leven weer in eigen hand. Hoe moeilijk dat ook is: zij laat zich niet langer de les lezen door psychiaters en hulpverleners die haar vertellen hoe ze moet leven. Dat wil niet zeggen dat ze nooit meer hulp nodig heeft. Het wil ook niet zeggen dat alles voortaan 100% goed gaat – dat gaat het trouwens bij niemand. Het wil evenmin zeggen dat hij nooit een terugval zal hebben. De ervaring van duizenden patiënten leert dat herstellen een proces met vallen en opstaan is. Maar het kan.

Hoe werkt het?

… Lees verder in het e-book: klik op deze link om de pdf te downloaden


Wil je meer nieuws ontvangen van Rokus Loopik? Over het jaarlijkse Herstel-congres of gewoon, elke week een Recovery Quote en links naar de laatste blogs? Schrijf je dan hier in:

Wil je nieuws, blog updates en Recovery Quotes?


Waarom hebben we het e-boek geschreven?

ouder van een kind met een psychose

Kitty Kilian is ex-journalist en moeder-van.

Herstel in de zorg maar dan goed

Rokus Loopik is een Mental Health Whisperer. Ergens in zijn lange loopbaan in de psychiatrie is hij van zijn geloof gevallen. Er moet veel meer ruimte komen voor een andere aanpak van Ernstige Psychische Aandoeningen. Een diagnose of een psychose betekenen niet automatisch een derderangs leven of voortdurende opnames. Veel mensen herstellen. En de zorg die wél nodig blijft, kan beter. Menselijker. Gastvrijer. Hoe, dat legt hij uit in deel 2 van het boek.

In Nederland is Herstel bij niet-hulpverleners nog onbekend. Bij hulpverleners is het een bekend concept, dat op veel plekken wel is ingevoerd, maar dat niet wordt toegepast zoals het bedoeld is. Instellingsherstel noemde iemand het laatst op Facebook: ‘Er zijn al instellingen waar een bordje herstelafdeling hangt.’ Rokus legt voor hulpverleners uit dat het wel degelijk anders kan, gewoon, elke dag, binnen de ggz.

Een psychiatrische diagnose, een psychose? Herstel kan.

Reacties op het e-book:

help, mijn kind heeft een psychose‘Er staat zoveel moois in, en daarbij is het zo heerlijk in spreektaal geschreven,  met een ondeugend ondertoontje. Wat zullen veel mensen hier iets aan hebben. Ik moest tijdens het lezen diverse malen glimlachen, dat betekent dat ’t me raakte, en dat ik het herkende.’
Maurice Wasserman, medewerker Herstel/Interne Communicatie bij Relim Landgraaf en co-trainer bij Locus Training en Advies
Ellen de Lange‘WAUW, geweldig boek. Heb het in 1 adem uitgelezen. Wanneer mag ik het gaan rondsturen?’
Ellen de Lange, Businesscoach
hulpverleners omgaan met psychose en herstel‘Mag ik het op school verspreiden onder de GGZ-docenten? De inhoud via de links is trouwens extra stimulerend.’
Docent verpleegkunde ROC.
Sanne_Hiehle“Mijn opleidingscollega’s hebben ‘m inmiddels ;-)”
Sanne Hiehle, Opleidingsfunctionaris/opleidingsadviseur, GGZ Drenthe
Karin_Den_Oudsten‘Pas achteraf lees ik precies de dingen in jullie e-book die ik, vanuit intuitie blijkbaar, toepas. Onlangs nog bij een psychotische cliënt: HAAR de regie gegeven. Ook gepraat over de stemmen in haar hoofd, en de geesten die haar kwelden. Een open en eerlijk gesprek waar haar man en zij heel tevreden over waren. Gewoon zaken opengooien en bespreekbaar maken. Zonder persoonlijke ervaring met kraambedpsychose had ik dit trouwens niet kunnen doen.
Karin den Oudsten, Psychecoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *