Personeelstoiletten in de ggz? Prima dat ze er zijn
Al 10 jaar gebruik ik dit misverstand in de eerste slide bij mijn presentatie’s. Ze bestaan nog, de personeelstoiletten. Geen reden om de slide te verwijderen.
Nu ligt het voor de hand om je tekst en uitleg te geven. Maar dat laat ik een ander doen. Ik kwam er deze week namelijk achter dat ik niet de enige ben die met het schaamrood op de kaken zo’n kamertje bezoekt:
Marianne Farkas over hervormingen in de ggz
Shifting from Power over People…
…to awakening People’s Power. En zo had Marianne Farkas nog meer prachtige oneliners. Amerikanen verstaan die kunst als geen ander. Dat wordt ze op Primary School al met de paplepel ingegoten. Marianne Farkas is professor aan the Boston University. Ze reist de wereld over als ambassadeur voor een betere GGZ. En als ze spreekt, in Nederland, dan ben je natuurlijk apetrots dat je gevraagd bent om die dag als voorzitter een beetje in goede banen te leiden.
Where the money goes, the power goes
Instituten. “Reducing symptoms is not enough.” Als we geen risico’s nemen, dan vallen mensen tussen de wal en het schip. Van fouten maken kun je leren. Leren hoe je iets de volgende keer een beetje of misschien wel helemaal anders doet. We bieden mensen diensten aan op plekken waar wij mensen op hun slechtst aantreffen: de kliniek. Wat zou er gebeuren als we helende omgevingen creeëren? Als we een andere taal gaan spreken? Wat zou er gebeuren als we mensen een andere keuze bieden?
Dan kiezen mensen voor
- Freedom and selfdetermination
- Authority
- Support
- Responsibility
De meeste mensen lopen niet in 7 sloten tegelijk
De meeste mensen willen gewoon hun verhaal kwijt en liever geen advies. De oplossing vinden ze zelf wel.
Ik zou eigenlijk eens moeten gaan kijken of ie er nog is (in 2008 nog wel). De kantine. Met een scherm er tussen, zodat je aan de ene kant het personeelsgedeelte had en aan de andere kant het patientengedeelte..
Vreselijk. En dan de discussie die er was over het weghalen van het scherm. Ik zal het nooit meer vergeten. ‘Ik wil rustig kunnen eten’, ‘dan kunnen we geen patiënten meer bespreken’, ‘ik heb ook pauze’..
Bathroom apartheid. Over gescheiden wc’s in de psychiatrie. http://t.co/cAe6mW4o5m #zorg #psychiatrie #tbs #ggz (dank @rokusloopik)