15 Redenen (en meer) waarom Samen Lezen Iedereen Helpt

It beats watching TV

Persoonlijk heb ik niet zoveel met TV. Ik heb er geen tijd voor en als ik mij er dan eens een avond aan overgeef, dan voelt het aan het einde van de avond alsof ik 25 Cheeseburgers naar binnen heb gewerkt. Ik voel mij miserabel. Niets geleerd. Vooral tijd verkloot.

Nederlanders kijken gemiddeld 156 minuten per dag naar TV-zenders
In 2019 keken Nederlanders gemiddeld 156 minuten per dag TV, oftewel 2 uur en 36 minuten. Het gaat hier om de kijktijd naar TV-zenders, live of uitgesteld (tot en met zes dagen). Het goede nieuws is dat dit gelijk is aan de kijktijd in 2018. De kijktijd liet de afgelopen jaren al een minder sterke daling zien en die is nu dus gestabiliseerd.

In jongere leeftijdsdoelgroepen is de kijktijd ten opzichte van 2018 gedaald. In de doelgroep 65+ jaar is de kijktijd het sterkst gestegen van 269 naar 280 minuten per dag in 2019.

In die 2 uur en 36 minuten had je samen met 10 tot 15 anderen een boek en gedichten kunnen lezen en het er ook nog eens over hebben. Over wat je net gelezen hebt. Zodat je begrijpt wat je gelezen hebt. Omdat het je in alle opzichten verrijkt.

Jane Davis, uit Liverpool, heeft die geweldige methodiek bedacht. Ik ben haar naar die stad gevolgd. Ik nodigde haar uit om op een festival (Meet the Xperts) te spreken. En tussendoor ben ik Shared Reading Coach geworden. Met certificaat en al.

Nu kan ik je er uitgebreid over vertellen

Maar Jane kan je dat veel beter uitleggen. In pakweg 15 minuten.

Shared Reading heeft mij de ogen geopend. Het is een geweldige manier om in gesprek te komen met mensen die je misschien niet kent en met wie je in luttele minuten een diepe band kunt ontwikkelen. Dat kan dus al op basis van een gedicht. Een gemiddelde sessie duurt 3 uur en die uren vliegen voorbij alsof het niets is. En dan wil je nog niet naar huis. Je wilt blijven lezen.

Laten we eens kijken of dat voor jou ook zo werkt

Ik hoop dat dit gedicht jou geraakt heeft zoals het mij raakte toen ik het voor het eerst hoorde en las. David Whyte is mede hierdoor één van mijn favoriete dichters geworden, ook al is dit gedicht niet van zijn hand. Ik bezocht twee lezingen van hem in de Balie in Amsterdam. Ben zijn gedichten gaan lezen en sommige daarvan heb ik uit mijn hoofd geleerd. Zodat ik ze kan gebruiken als een moment zich daarvoor leent.

Wat kan het mensen opleveren als je zo’n gedicht met elkaar gaat lezen en hacken? Als je met een groep mensen gaat bespreken wat die geschreven woorden letterlijk en figuurlijk voor ze betekenen?

Dat zijn toch uitkomsten op basis van onderzoek die er niet om liegen?

And you know what?

Ze gaan op voor verschillende groepen mensen. Voor kinderen, voor volwassenen, voor ouderen, voor mensen met een justitiële achtergrond, voor mensen met psychische problematiek, voor mensen met dementie. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Arguments confuse, figures convince.

In Engeland zijn er duizenden mensen die elke dag samen lezen. Het is de perfecte tool om meer wijkgericht te werken, om mensen een kans te geven om aan eenzaamheid te ontsnappen, om mensen te leren lezen en schrijven, om mensen een kans te geven op een betekenisvol gesprek, om mensen uit hun huizen te laten komen, elkaar te laten ontmoeten en aldus aan inclusie te werken. Meedoen is winnen (Socialrun).

Evengoed

Het is beslist geen therapie.

Sinds 15 maart 2020 (COVID-19) geef ik online lessen en training in Samen Lezen. Inmiddels bestaan er twee groepen met wie ik elke twee weken een bijeenkomst (ZOOM) organiseer. En dan lezen we samen en we praten over wat we net gelezen hebben.

Die bijeenkomsten, hoewel digitaal, hebben mij en ons verrast. Ze zijn effectief, memorabel, pakkend, inspirerend, lerend en bovenal enorm levendig. Het is een drie uur durende uitwisseling van levensverhalen, vriendschap, gedichten, boeken, muziek, kennis en de liefde voor het geschreven woord.

Flikker die TV de deur uit

Kijk zonodig op je computer naar Uitzending Gemist. Alles wordt daarna makkelijker. Dat beloof ik je.

Hoe ziet dat er dan uit, zo’n Samen Lezen bijeenkomst?

Vooruit

Ik geef je de vijf belangrijkste richtlijnen voor zo’n sessie. Inmiddels heb ik een Samen Lezen Handboek geschreven. Die krijg je opgestuurd als je meedoet aan de training die 3 x 3 uur duurt. En dan kun je het zelf ook, zo’n leesgroep leiden of gewoon deelnemen. Want dat is zoals je net gelezen hebt, net zo leuk.

Getting in. Staying in. Listen. Breakthrough. Feel good.

In de training leer ik je wat die begrippen inhouden en hoe je ze kunt gebruiken in gesprek met andere mensen. Zoals gezegd, het is geen therapie, maar ik ken weinig andere methoden die mensen zo snel en makkelijk in hun kracht kunnen zetten. Om nog maar eens die platgetreden woorden te gebruiken.

Je begrijpt hopelijk wat ik bedoel

Samen Lezen is cool, hip en ongelooflijk inspirerend. En het is the clever thing to do. Want het is goedkoper dan al die uitgekiende methodieken die voor veel geld aan de man/vrouw gebracht worden.

Boeken zijn overal te verkrijgen. En je mag een hoofdstuk 15 keer kopiëren. Vraag de plaatselijke bibliotheek of je een ruimte voor een uurtje of drie mag gebruiken en je krijgt er waarschijnlijk koffie met cake bij. It’s that simple.

Denk in mogelijkheden

You are all posibilities you can see.

Reading a book every day, keeps weariness away

Het is op allerlei wijzen onderzocht waarom lezen zo goed voor je hersenen is. Beluister wat Eveline Aendekerk en Jelle Jolles daarover te zeggen hebben.

Samen Lezen Coach worden is nog nooit zo makkelijk geweest

Sinds 15 maart 2020 geef ik je in in drie online bijeenkomsten de mogelijkheden om te leren hoe je een leesgroep kunt begeleiden. Voor €60 ben je dus uit en thuis. Mijn maat Harry Gras vertelde mij eens dat de skills die je leert in die cursus verrekt veel lijken op de kwalificaties in het profiel van een goede bemoeizorger. En ik ben het volmondig met hem eens.

Hier alvast een voorproefje uit het handboek

3. Luisteren, Bevestigen, Wachten, Samenwerken

*De kunst om echt te luisteren, reflectief te luisteren en mensen in hun woorden ‘terug te geven’ wat ze tegen je gezegd hebben.

Ben ik vandaag 100% aanwezig? Ben ik in dit moment? Of ben in gedachten ergens anders? We kunnen mensen met geleefde ervaring niet bedriegen. Die voelen op hun klompen aan wie ze voor zich hebben zitten en of die persoon echt 100% aanwezig is en een focus heeft op datgene waarvoor we samengekomen zijn. Mensen met geleefde ervaring hebben beter ontwikkelde ‘voelsprieten ’voor onvoorwaardelijke acceptatie en afwijzing. Veel mensen zijn in hun verleden getraumatiseerd door nare ervaringen, opnames, afwijzing, teleurstellingen, scheiding, emotionele verwaarlozing, fysiek geweld. Een basishouding waarin actieve kwetsing een centrale rol heeft gekregen. Samen Lezen is een perfecte methode om de strijd aan te gaan met een laag zelfbeeld en trauma. Het werkt voor veel doelgroepen. Het is daarom belangrijk dat je als coach het vermogen hebt en leert om echt aanwezig te zijn, om echt te luisteren naar wat iemand te zeggen heeft.

Als jij wilt leren wat het betekent om actief op je handen te zitten en deelnemers de kans te geven om op eigen kracht te herstellen op basis van weergaloze boeken en gedichten, schrijf je dan in. Het gaat je niet teleurstellen.

Stuur een bericht aan rokus@icloud.com

Het kost je bijna niets en levert je alles op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge