In het werken voor dak- en thuisloze mensen doen zich onnoemelijk veel uitdagingen en dilemma’s voor. Situaties waar je goed over na moet denken en waar jij je met mensen uit jouw team over moet buigen.
Hulpverleners lijden aan de onbedwingbare behoefte om hulp te verlenen. Om mensen te redden. Om de moeilijke en benarde situaties waarin hun klanten zich bevinden op te lossen.
Het is de kunst nu juist dat niet te doen
En jouw mensen zelf de fouten te laten maken en daarvan te leren. Ga op je handen zitten. Wees een goede coach. Loop met mensen op. Geef geen ongevraagd advies. Handel en reageer als je daarom gevraagd wordt en niet op voorhand.
Verlaat je niet op beperkingen, op wat volgens een andere allemaal niet mogelijk is. Denk als een kind. Als een artiest, een kunstenaar. Dan is er altijd meer mogelijk dan je denkt.
Het is anders gesteld met de gemiddelde mens in onze samenleving. Die loopt op weg naar zijn werk over het algemeen voorbij aan mensen die op straat leven. Dat is geen kritiek, die mensen hebben waarschijnlijk genoeg aan hun eigen besogne, evengoed, het is the Way of The World. Dakloosheid is zo oud als de wereld.
Ik tekende ooit het verhaal op van Arjen. Die kon ons haarfijn en treffend uitleggen hoe het voelde om dakloos te zijn. De eenzaamheid die uit dat verhaal spreekt is overweldigend. Om dat op te lossen reis je naar het einde van de wereld en terug.
We hebben virtuele breekijzers nodig om dat op te lossen
Ieder mens heeft een goed hart en mensen doen graag iets voor een ander. Het is aan jou, de hulpverlener om de juiste snaar te raken in de zoektocht naar diensten voor jouw cliënt.
Start je eigen Stichting
Back in the days, toen ik nog voor Mentrum werkte en hoofd was van het daklozenteam (Rehabteam), hebben we met behulp van de broer van Jules Tielens, onze teampsychiater, een Stichting opgericht. Die was destijds in de leer bij een notariskantoor en kon dat voor weinig geld voor ons doen.
Dat was geheel tegen ziekenhuispolicy in, maar regels zijn er nu eenmaal om gebroken te worden
Als wij ergens een les verzorgden of op een congres mochten spreken, dan werden de gelden die wij daarvoor ontvingen op de stichtingsrekening gestort. Er stond altijd geld op die rekening, want we waren veel gevraagde sprekers en trainers.
Iemand die midwinter op blote voeten bij ons binnen kwam lopen, die kon er op rekenen dat wij die persoon voor zijn komst met een paar kekke schoenen beloonden.
Je maakt een vriend voor het leven
En die man komt de volgende dag bij je terug. Ik wil maar zeggen, hulpverlening houdt niet op bij een goed en betekenisvol gesprek. Direct handelen als iemand ernstig verlegen zit om wat dan ook, dat helpt. Geld is daarbij onontbeerlijk. Het stelt je in staat om onafhankelijk te zijn en mensen het gevoel te geven dat je all the way wilt gaan om ze te helpen.
Jouw aanvraag voor geld uit al die instellingspotjes hoeft niet eerst over vijf bureau’s heen om uiteindelijk een negatief antwoord te mogen ontvangen
Ook bedrijven zijn zeer bereidwillig om een goede daad te verrichten. Mijn beste bedelbrief schreef ik jaren geleden aan Oger Lusink. De eigenaar van een sjieke kledingzaak in de PC Hooftstraat van Amsterdam.
Alles is geoorloofd, mits gemeten met een ethische meetlat, om mensen te motiveren voor hulp
Stel je maar eens voor dat het jouw familielid betreft. Hoe ver zou je gaan om die persoon van de straat te krijgen?
Het helpt als je als hulpverlener een schier onafzienbare databank in je hoofd hebt zitten als het gaat om beschikbare methodieken. Evenwel, beschikken over het gogme van Willem van Hanegem of een marktkoopman van de Dappermarkt, is minstens zo handig. Willem is een omdenker pur sang.
‘Ik was niet de snelste, maar ik was nooit te laat’
Als je even een lege agenda hebt, ga dan op de fiets de stad in. Ga koffie drinken bij bevriende instellingen. Laat je gezicht zien. Spreek met mensen, met ondernemers: winkeliers, bouwmarkten, supermarkten. Zoek naar mensen die iets willen doen voor iemand met een achterstand op de Geluksmarkt. Er zijn legio van die mensen.
Wees Easy like Sunday Morning
Geen berg is te hoog voor jou. Straal dat uit naar jouw klanten. Als je succesvol wilt zijn in wat je doet, haak dan aan bij succesvolle mensen. Mensen die goed in hun vel steken. Mensen die jou op ideeën brengen. Die je inspireren om het beste uit jezelf en jouw cliënt te halen. Als Kennis en een groot Netwerk your middle name is, dan is Ritselen voor de Goede Zaak een piece of cake.
Wellicht heb je behoefte aan verhalen uit de oude doos van een bemoeizorger. Ik schreef 18 jaar lang honderden columns voor het Straatjournaal te Haarlem. Een selectie daarvan kun je vinden op deze pagina, Rokus aan de Rand. Het wachtwoord is ‘Ontmoetingen’.
Of je kunt wachten op mijn E-book de Holenman van Amsterdam-Noord (2021). Deze post maakt daar onderdeel van uit.
De Recovery Quotes en prachtige foto’s zijn van de hand van Kitty Kilian, een vriendin en de beste Blogster van het Land, de Blogacademie.