De Reis naar Herstel met Harry Gras en Rokus Loopik

Distant, Powerful, Resilient Voices and Sounds from New York City

There is a crack in everything. That’s how the light gets in. Leonard Cohen

Het klinkt misschien nogal cryptisch, maar soms kan 35 jaar ervaring in de Psychiatrie zich samenballen in een handdruk op het Centraal van Station van Utrecht. Ik leg het je uit. In de Herfst van 2010 liep ik daar sociaal psychiatrisch verpleegkundige Harry Gras tegen het lijf. Jaren daarvoor was Harry mij en Jules Tielens (het Rehabteam te Amsterdam) in Mokum de kunst af komen kijken. Wij bedreven aldaar non-conformistische Bemoeizorg.

Niet veel jaren daarna moesten wij richting Utrecht want Harry was daar begonnen met het praktiseren van hyper-creatieve ACT (Assertive Community Treatment), die hij op zijn beurt weer van Frits Bovenberg, een nimmer aflatende innovator, had afgekeken.

“Rokus, ik begrijp dat die reizen voor professionals naar Amerika steeds groteskere vormen aan gaan nemen. Wanneer ga je dat nou eens gewoon voor cliënten regelen?!”

Harry en ik schudden elkaar de hand. Zo gezegd, zo gedaan. Het doel was die reis in mei 2011 te realiseren. Een beetje Bemoeizorger heeft ‘het Ritselen’ tot Kunst verheven. Daarbij, Harry maakt altijd alles af en nauwelijks twee maanden later hadden we een groep van 11 reislustige Utrechtse ervaringsdeskundigen. Nog een maand later was er dankzij GGZ Altrecht, de Tussenvoorziening, de SBWU en Kwintes, ook nog eens geld om dat allemaal waar te maken.

Deze Podcast is een momentopname van die eerste en memorabele reis die Harry, René Leermakers, Rokus en 11 ervaringsdeskundigen maakten. Aan het woord vier Amerikaanse Ervaringsdeskundigen. Vier krachtige statements, waar de 11 deelnemers zich tijdens- en na de reis aan opgetrokken hebben.

Soms kan één zin de aanleiding zijn om het besluit te nemen het roer om te gooien en jouw leven in eigen hand te nemen. Voor de meeste deelnemers was dat het geval.Harry Gras en Rokus Loopik maakten na die eerste gezamenlijke reis nog vele, vele reizen, naar veel verschillende landen. De reizen transformeerden naar een krachtige herstelmethodiek en een bijzondere vorm van kennisdeling.

De bijzondere opnamen zijn van Jeroen Horrevoorts. Rokus Loopik deed de editting. Het kunstwerk is van de hand van Issa Ibrahim, kunstenaar van the Living Museum in Queens, New York. In de laatste minuten van de Podcast hoor je waarom hij dat kunstwerk gemaakt heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge