13 Recommendations to start an Artist Community called the Living Museum

Zoek een instelling die belangeloos een gebouw ter beschikking stelt. If you have too, beg for it.

Maak het gebouw leeg. Maak het gebouw schoon. Schilder alle muren wit. Zet de deur open. Wait and Wonder.

Kunst maken is een manier om je overtuigingen om zeep te helpen. En weer nieuwe op te bouwen. In de Psychiatrie bestaat geen waarheid. Wat vandaag waar is, blijkt morgen totale onzin. Kunst maken is daarom essentieel. Kunst is tijdloos. Kunst is de Spiegel van een Samenleving. Als daarop bezuinigd wordt, dan doen rechtse tendensen hun opgang en vervallen we in ‘oud gedrag’: in controle en beheersing. Kunst zet je vensters open.

Potential of the Living Museum

 • Stress free atmosphere
 • Fill out time with meaning
 • Participation
 • Inspiration by the creative energy in the atmosphere
 • Change of identity from traumatized person to artist
 • Integration in a family of artists
 • Loving and caring surrounding
 • Hope
 • Create visions
 • Learn how to think grandious
 • Art Asylum
 • Use other language

Voer een intakegesprek van 30 seconden op de drempel van jouw artist community

Stel twee vragen. ‘Ben je kunstenaar?’ Ja of Nee is allebei goed. ‘Heb je een achtergrond in de Psychiatrie of Verslavingszorg?’ Ja of Nee is allebei goed. ‘Welkom, kom binnen.’

Of artiesten op hun plek zijn in jouw Artist Community is aan henzelf om te bewijzen. Stuur nooit mensen weg. Laat mensen zelf besluiten om weg te gaan of te blijven.

Als mensen na drie maanden teleurgesteld bij je komen, omdat jij in drie maanden tijd niet hebt gevraagd wat ze overkomen is in hun leven, vraag ze dan of ze weten welke discipline jij hebt. Vertel dan dat je hulpverlener bent en dat je een onbedwingbare behoefte hebt om voor mensen te zorgen: om ze zaken uit handen te nemen. Vertel ze dat die wetenschap maakt dat jouw relatie tot die kunstenaar ‘gekleurd’ wordt. Dat het contact nooit meer hetzelfde wordt.

Heb interesse in de talenten van mensen. In dat waar ze goed in zijn. Hun verhaal hebben ze al aan 100 verschillende loketten uit de doeken gedaan. Het heeft ze niet opgeleverd wat ze gehoopt hadden. Dat hun trauma’s voor even naar de achtergrond verdwenen. Dat ze onvoorwaardelijk geaccepteerd werden.

Praat over talenten. Verwonder je erover. Reflecteer daarop. Daar worden kunstenaars gelukkig van.

Verklaar de Oorlog aan Zelf-Stigma  

Stop met vechten tegen Stigma. Dat is, net als dakloosheid, zo oud als de wereld. Dat gaat nooit over. Ik wil je niet ontmoedigen; vecht vooral voor wat je wel wilt. Mensen roddelen nu eenmaal graag en stoppen je graag in een ‘vakje’. Dat doen mensen bij gebrek aan echte gesprekken. De meeste mensen kijken 3.5 uur TV per dag. Dat maakt dat ze een verwrongen beeld van de samenleving hebben ontwikkeld. Dus ook van jou.

Er is geen goed of slecht. Wees vergevingsgezind. Ga uit van je eigen talenten. Ontwikkel ze. Samen met je collega/hulpverlener/familielid. Moedig worden doe je Samen. De moed om te zijn wie je wilt zijn. De moed om te zeggen wat je wilt zeggen. En doe mensen een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Vertel een verhaal, jouw verhaal, wat recht in het hart binnenkomt. 1 Op de 3 huwelijken eindigen in een scheiding. 1 Op de 4 mensen krijgt te maken met psychiatrische problematiek in zijn of haar omgeving. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dus waarom mensen stigmatiseren is duidelijk. Het (be)treft ons allemaal. Denk om. Bedenk wat in jouw leven voor jou gewerkt heeft. Dat is alles wat je zelf bedacht hebt en niet wat je opgelegd is. Wees onafhankelijk. Authentiek. Zo hef je zelf-stigma op. It’s good to be different.

 

The Essence of the Living Museum

„To summarize the essence of the museum, the essence of the museum here is that we are celebrating the individual differences. We are celebrating those aspects of your vulnerability that make you a miserable person outside in the world as your strength and we change your identity to that of that of an artist. And we celebrate the fact that you had experiences other people did not have. So in this way: Art is the solution, art is the way to go.“

Janos Marton (1999)

Hoe word je een kunstenaar?

Goed beschouwd bestaat alles uit drie delen. Een Living Museum ook.

 

No time to waste.  Neem liever het heft in eigen hand, dan toe te kijken hoe anderen het leven leuk maken. Criticasters, volgers, initiators, kunstenaars: allemaal zijn ze belangrijk voor een organisatie of een team. Evengoed, ik weet waar ik bij wil horen. De Initiators, de Kunstenaars.

Studeer, oefen, faal, herhaal. Als jij meer fouten maakt dan een ander, dan win jij.

Praat met iedereen. Creëer een droom. Maak van je werk je hobby. Wees vergevingsgezind. Naar je zelf, naar anderen.

Omarm je vijand. Maak ‘standbeelden’ van de mensen met wie je werkt. Vermijd ja-maar-mensen. Er is maar één manier om mensen in beweging te krijgen: prijs ze de hemel in. Niemand is geboren met the single opdracht om jou het leven zuur te maken.

In iedereen huist een kunstenaar. Maak die kunstenaar wakker.

Kunst maken doe je vanuit een ongebreideld positivisme en ‘welt smerz’

Kunst maken maakt gezonde hersendelen wakker.

 

 

 

 

 

 

 

Schilder, lees samen een boek, een gedicht. Geef mensen een eigen studio, een plek die als ‘thuiskomen’ voelt.

Hang geen regels aan de muur. Laat mensen die regels elke dag opnieuw met elkaar maken.

Regels aan de muur betekent dat je er elke week over moet vergaderen. Daar gaat de GGZ ‘kapot’ aan. Oeverloos gezwets over beleid, registratie, werkdruk.

Een Kunstenaar willen zijn vraagt om creativiteit. En samenwerken. Zoek mensen bij wie je wilt horen. Mensen die dezelfde missie en dromen hebben. Want ze zijn overal. Als je ze wilt zien en met ze wil praten. Stap uit je routine. Verras jezelf.

Neem ‘risico’s. Géén risico nemen vergroot het risico dat mensen tussen de wal en het schip raken

Hoe schakel je die onbedaarlijke behoefte tot hulpverlening uit?

Wat als het jouw moeder, vader, broer, zus, neef of nicht betrof? Wat zou je doen?

Mensen kunnen veel meer dan hulpverleners denken dat ze kunnen. Dat heeft alles met hiërarchie te maken. Hiërarchie uitschakelen is iemand het geloof bieden dat jouw idee feitelijk het idee van de ander is. Zonder elkaar besta je niet. Mensen een studio geven betekent: mensen een plek bieden die maakt dat ze morgen met een brede glimlach op hun gezicht weer bij je terugkomen.

Is het slim om risico te nemen in het werken met mensen met zoveel uitdagingen? Hoe kunnen we ons dat veroorloven? Laten we de vraag omdraaien.  Hoe kunnen we het ons veroorloven dat niet te doen? Vanuit een humaan perspectief. Vanuit een slim perspectief. Mensen een studio aanbieden zonder voorwaarden vooraf te stellen is the smart thing to do.

Zie een Living Museum als een nieuwe, creatieve, energieke en veilige familie. Familie krijg je. Later kan je jouw nieuwe familie zelf kiezen.

   • Inclusion
   • Warm and friendly atmosphere
   • Longterm relationships
   • Use of vulnerabilities as weapons
   • Symptoms that exclude patients in society are being used as advantage for the creation of art (Bolek Greczynski 1985)
   • Participation of isolated persons

 

„Every human is an artist.“ (Joseph Beuys 1992)

The understanding of the anthropologic extended comprehention of the word art through Joseph Beuys: Every Human Being is creating his own way of life. Mental illness as motor for creativity

Mentally ill people are automatically at a high level in creating art work; so called normal artists have to work hard until they get there. They have access to the universe, where the angels fly.

 

Healing aspects of Art

   • Studys show the connection between mental illness and high creativity
    z.B. Kéri (2009); MacCabe et al. (2010) und von Beyme (2005)
   • „Art is Therapy“Joseph Beuys (1992), „Art is a garantee of sanity“ (Louise Bourgois)
   • Art as a bridge between ‘auf sich zurückgeworfenem erleben’ and the social surrounding (Helmut Schmidt 1995)
   • Change of identity from mental patient to artist is healing (Janos Marton, 2002)
   • Die Entwicklung des Menschen im Raum durch Gestaltung des Raumes (Ruth „Rose“ Ehemann 2001)
   • Art processes lead to reduction of tensions, catharsis, and anxiety

 

The Do’s and Dont’s

To Create a Stress Free Space

 

 

Eén antwoord op “13 Recommendations to start an Artist Community called the Living Museum”

 1. Rokus, vanaf gisteren ben ik vrijwilliger in het Outsider Art Museum in de Hermitage. Ik sta elke woensdag van de even weken achter de balie. Gisteren had ik 142 bezoekers. Met velen van hen praat ik dan over de living museum. Ik houd jou in de gaten en wil nog meer weten, liefs, Heleen Bovenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge