Oma Chien en het belang van Sleutelfiguren

Onlangs vierde ik met talrijke mensen de 60ste verjaardag van twee goede vrienden. Het was een geweldig feest en weerzien met veel andere vrienden en oude bekenden. Ik druk mij in deze nogal eufemistisch uit, want ik wil ze niet in verlegenheid brengen.

Ik kan soms een beetje ‘over the top’ gaan, als iets mij raakt

En dat feest raakte mij en alle andere genodigden diep. Voor wie mij niet echt kent, ik ben opgegroeid in een milieu waarin sprake was van overvloedige misere. Ik ga daar niet over pochen of zielig over doen en het is zeker niets om je ongerust over te maken, want ik heb dat genoegzaam verwerkt of gewoon ‘overboord’ gegooid.

Ik ben een gefortuneerd m🍀ns

Het geluk hebben om op de juiste plaats, op het juiste moment, de juiste mensen te ontmoeten, dat viel en valt mij vaak ten deel. Sprekend over herstel van complexe uitdagingen, is dat in hulpverleners-kringen een onderschat fenomeen.

Ik wil er maar mee zeggen dat jij het verschil kan maken in een mensenleven dat door tegenslag gekenmerkt en geteisterd wordt

Herstel is vaak afhankelijk van de kleinste details. Eén oogopslag, één stevige handdruk, één niet verwachte uitnodiging, één woord, één onverwachte uitnodiging voor het nuttigen een gezamenlijke maaltijd, één bezoek aan een mooi museum, één bezoek aan Artis, of een intake gesprek van 10 seconden, zoals in the Living Museum gebruikelijk is.

Als je alles wat je doet of zegt ook nog eens nakomt, dan kan dat een ander doen besluiten het roer echt om te gooien

Mijnheer Horne, rector van de Thorbecke MAVO in Alphen aan den Rijn, vertelde mij en een groep andere leerlingen, net voor het herexamen Wiskunde, dat hij om kwart voor tien een kop koffie ging halen en stipt om kwart over tien weer terug zou komen. In dat halve uur heb ik alle antwoorden van mijn buurman overgeschreven.

Aldus behaalde ik dat diploma en weet ik nu zeker dat mijnheer Horne dat mede voor mij zo geënsceneerd heeft

Zorgwekkende Zorgmijders bestaan niet. Als mensen niet aanhaken bij hulpverlening, dan loont het om stil te staan bij wat jouw aanbod is geweest en je af te vragen of het helpt het over een andere boeg te gooien. Het probleem van zogenaamde ongemotiveerde cliënten is de resultante van een falend aanbod.

Zet een breekijzer tussen al je overtuigingen

Als je gevoel hebt dat je moet interveniëren, doe dan Niets. Als je het gevoel hebt dat je niets moet doen, achterover kunt gaan zitten, bedenk en doe dan iets Creatiefs. Jij kan het verschil maken tussen het leven of de dood. Lees hoe Kevin Briggs daar vorm in houd aan heeft gegeven.

Alles wat je in de eerste 5 minuten van een contact doet, is bepalend voor the outcome van het contact dat jij met een ander aangaat. Het is niet de methodiek die telt, maar de persoonlijke relatie.

Wie is die vrouw op de foto?

Oma Chien was in mijn turbulente adolescentie een sleutelfiguur. Een baken. En de moeder van de man die in de aanhef van deze Blog zijn 60ste verjaardag vierde. Frank, mijn boezemvriend. Altijd wanneer ik het moeilijk had, kon ik bij haar aankloppen. Als mijn geld op was, dan kon ik bij haar aan het diner aanschuiven. Ik was het derde kind aan haar huis.

Het is misschien ‘over the top’, maar sommige dingen mogen gewoon gezegd en beschreven worden

Deze week kregen wij de foto’s van het feest te zien. Het schrijven van dit verhaal volgde als vanzelf.

Wees een sleutelfiguur. Of een Oma Chien, zo je wilt. Ga authentiek en vol overgave het contact met jouw cliënt aan. Het kan voor een ander zijn of haar redding betekenen.

3 comments

  1. Prachtig verwoord Rokus. Alles begintijd de eerste momenten in een relatie. Daar begint het leggen van betekenis in de relatie. Vertrouwen is wat ontstaat uit betekenis geven aan elkaar. Mooi hoe jij dit proces vanuit je ontmoetingen hier omschrijft. Groet Toon

  2. Mick ter Reehorst
    Twitter:

    Mooi verhaal Rokus. Raakt mij natuurlijk extra. Zo voelde het vaak bij jullie ook en hopelijk voor jouw kids bij ons ook weer. Het ultieme delen, van alles en met iedereen. Cheers!

  3. Geplaatst, gelezen en vaak gevoeld. Zijn we allen niet vaak een sleutelfiguur zonder het te realiseren. Hoe mooi alls het soms wordt gezegd. Dank voor het verwoorden. Ik lees het voor en zeg het voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge