The Living Museum Shared Reading

 

Shared Reading

In 2015 zat ik in London twee keer aan bij een Reader Shared Reading Group, in twee verschillende wijken. Net als bij Housing First, in 2002, was ik meteen gegrepen door deze slimme, innovatieve, effectieve en vooral goedkope Herstelmethodiek. Het was chemie tussen 20 mensen, die samen een boek lazen, in een bibliotheek en een lunchroom. Zo simpel is dat.

Wat is Shared Reading?

Shared Reading creëert vitale verbindingen tussen mensen en literatuur. Daardoor komen mensen (weer) tot leven, in de breedste zin van het woord.

Shared Reading vindt plaats in kleine groepen. Een prachtig verhaal of proza wordt luid voorgelezen. Dan stoppen we en we praten over wat we gelezen hebben. Onder de begeleiding/coaching van een gecertificeerd Reader Coach. Het is geen verplichting voor mensen om luid voor te lezen, te praten of zelfs wakker te blijven. De gedachte is een plek te creëren waar mensen zich thuis voelen. De groepen staan open voor mensen van alle leeftijden, opleidingsachtergrond, vaardigheden en deelname is op vrijwillige basis.

Shared Reading vindt plaats op alle levensgebieden. Hoe kan deze methodiek werken in een psychiatrische setting, een kinderopvang, een gevangenis en bijvoorbeeld een (verpleeg)tehuis, dat mensen met dementie een veilige plek biedt?

Wat deze settings met elkaar verbindt zijn de mensen die er wonen/verblijven en de levenservaring die deze mensen gemeenschappelijk hebben. Gezamenlijk lezen geeft mensen toegang tot literatuur; literatuur geeft mensen toegang tot krachtige taal, tot gedachten en gevoelens over wat het betekent om menselijk te zijn. Door deze complexe betekenis te ervaren met anderen, kunnen mensen beginnen te bouwen aan een betere verstandhouding met zichzelf en de wereld.

In Engeland hebben meer dan 4000 mensen the Read to Lead opleiding gedaan. Veel van deze mensen hebben hun kennis weer gedeeld door het land door te reizen, bouwend op de vaardigheden die zij tijdens de opleiding hebben geleerd. In Nederland hebben nu twee mensen deze opleiding afgerond; Rokus Loopik en Nynke Mulder. Wij gaan Shared Reading in Nederland een plek geven.

Jane Davis

Ik had er weinig bedenktijd voor nodig. Jane Davis, the founder en directrice, sprak op mijn 3e Meet the Xperts Festival in Haarlem en ze stal de harten van de toehoorders en de show.

Shared Reading is the New Recovery

Deze week volgde ik hun 3-daagse training in Liverpool. De stad waar ik als kleine jongen enige jaren heb gewoond. Een trip down memory lane en niet alleen omdat The Beatles hier begonnen zijn met het veroveren van de wereld. Jane Davis heeft trouwens eenzelfde missie.

En ik nu ook

Ik heb de training met goed gevolg afgerond. Dus. Binnenkort kun jij een Shared Reading Groep volgen in Nederland, in the Living Museum in Bennebroek. Onder mijn, nu ook bezielende leiding. Want Shared Reading is the New Recovery. Slechts zelden ben ik zo’n slimme, creatieve en goedkope manier tegengekomen om communities te bouwen en mensen ‘met lived experience’ een kans te bieden boven hun diagnose uit te stijgen en een leven temidden van anderen op te bouwen en/of te heroveren.

Als je belangstelling hebt en behoefte aan meer informatie, of als jij jezelf wilt inschrijven voor een Shared Reading Groep in the Living Museum, stuur mij een email of bel: rokus@icloud.com / 0681420615

De totale kosten voor deelname aan de eerste 4, wekelijkse bijeenkomsten (10-12uur) bedragen €0,00 per persoon, koffie, thee en koekjes included. Er kunnen voor deze eerste Shared Reader Sessie maximaal 15 mensen inschrijven.
En, dan kun je meteen een bezoek brengen aan the Living Museum. Een plek waar je niet meer weg wilt, als je er eenmaal bent. Je bent er dan toch.

IMG_3177

Tom Young, The Reader trainer and coach, Liverpool!