The Irrational Library

So, blow off the dust from what you may have given up, but not yet forgotten.

Je besluit om na 25 jaar naar Amsterdam te verhuizen. Terug naar waar we ooit begonnen zijn, mijn vrouw en ik. Maar niet nadat je out of the blue bedenkt om de middag samen door Haarlem te gaan struinen. De zon scheen. Uitbundig. Het is nauwelijks einde februari, maar what the heck. Het was aangenaam.

We liepen langs onze favoriete winkeltjes. Klavertje Vijf, van Paul, in de Breestraat. De leukste FlowerFluisteraar van Nederland. De vistruck uit Volendam, op de Botermarkt, alwaar je een ter plekke gerookte makreel kunt kopen, die eenmaal thuis nog steeds op je tong smelt. Schuin tegenover Mabrouk, gewoonweg de beste groentewinkel en slagerij van Haarlem (als je dan toch vlees wilt eten, dan kun je dat het beste daar kopen), liepen we tegen Marnetta’s Soul Food Kitchen aan. Marnetta wilde helaas niet gefotografeerd worden. Wat ik maak moet maar voor zichzelf spreken, zo stelde zij. De lef om dat te stellen was niet misplaatst. De Pumpkin Curry was geweldig. De Jerk Chicken onovertroffen. Zelden more tasty chicken gegeten. Echt een aanrader. Op naar een terras in de zon! De Wandelaar was helaas dicht. De zon scheen er vol op het terras. Gek.

Dan door naar ’t Kantoor in de Gierstraat

Onze stamkroeg sinds we in het Centrum van Haarlem wonen. Daar hebben ze Orval. Het beste Bier van België.

Louis Pirenne stond er aan de overkant van het verwarmde terras

Naar een Mural van Eric Coolen te kijken.

Dit prachtige kunstwerk van Eric Coolen won ik in 2017 met de verkiezing
Haarlemmer van het Jaar

Louis Pirenne is de leukste Guerrilla Ambtenaar van Nederland. Hij is een Cultuur- en Kunstman van het 1ste uur en doet daar alles voor. Samen met Ziggy Klazes (Louis staat links op de foto) presenteert hij de Schuurshow. Een Zondagmiddag Live Talkshow vanuit de Toneelschuur in Haarlem .

Ik mocht er zelf ook een keer aanschuiven, met mijn maat Willem, voor een interview over de Mot, Verhalen.

Vanmiddag, 24 februari 2019, van 15 tot 18 uur is er weer een voorstelling. Voor als je 5 legendarische verhalen en songs wilt horen.

Anyway

Louis was onderweg naar een vriend. Joshua Baumgarten. Een New Yorker in Haarlem. Joshua bestiert er al vele jaren zijn Irrational Library.

Het was moeilijk afscheid nemen van dat verwarmde terras en de Orval, maar Louis verleidde ons de hoek om te lopen, zeven huizen verder.

Ik dacht even dat ik het huis van een Hoarder binnenwandelde

Zo mooi was het daarbinnen

Een gitaarspelende Blues Brother, met een rauwe stem, was er net aan zijn pauze begonnen. Er stonden twee uit de kluiten gewassen mannen baarden en hoofden te trimmen. Er was een hoge concentratie van tattoo’s en ear piercings in die ene ruimte. Woodstock, midden in Haarlem, in de VijfHoek.

Charles Bukowski hangt er prominent aan de wand

Je kunt er boeken, langspeelplaten, kleding, drank, postcards, kunst en wataldiesmeerzij kopen.

En wij zijn er 25 jaar zomaar, elke single day, aan voorbij gelopen

Een bezoek aan het toilet is aanbevelenswaardig

De mooiste collage die ik ooit mocht aanschouwen

Beter dan elk geschiedenisboek dat je op de Middelbare School voorgeschoteld krijgt

Ik kocht er nog een boek en CD van de hand van Joshua

En tijdens de muziek dacht ik aan al die voorbije jaren. Over het geluk dat ons in Haarlem ten deel is gevallen. Dan slaat de twijfel toe. Evenwel.

Ons huis in Amsterdam staat er nog even niet. Dat duurt nog een jaartje of wat.

Ik weet nu waar wij op zaterdagmiddag aangenaam kunnen verpozen

Met dank aan Louis

Joshua

And Random Things

One comment

  1. Je hebt me heerlijk mee uit wandelen genomen! Het is net of ik deze zaterdag twee keer heb beleefd, wat een feest! Eerst life door Amsterdam gestruind, het leven gevoeld, mij tegelijk klein en groot(s) gevoeld. En nu nog eens virtueel door Haarlem gelopen. Als een kind tussen jou en je vrouw in, aan de hand mee zwaaiend op jullie stappen. Luisterend naar het verhaal van de gids, over recente historie. Verlangend om overal net wat langer stil te staan dan we deden.
    Zondagmiddag, een kop thee. Nagenieten van mijn dubbel beleefde zaterdag. Bofkont ben ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge