Peer support

Peer Support

Zonder liefde geen herstel

Liefde is een belangrijke voorwaarde voor herstel van een psychiatrische diagnose en alle andere trauma’s die met het krijgen van een diagnose gepaard gaan.

Een opname, stigma, zelfstigma, geweld, uitsluiting, eenzaamheid. Het zijn slechts enkele van de afschuwelijke life events die mensen kunnen overkomen. Zonder liefde is er waarschijnlijk geen sprake van een mogelijkheid tot herstel.

Evenwel, zonder kennis ook niet. Het feit dat je ervaringskennis hebt, betekent niet dat je een goede ervaringsdeskundige hulpverlener bent.

Peer Support Up to Date

Daar is ook (zelf)studie en een vermogen tot (zelf)reflectie voor nodig. Net als voor al die andere professionals, is het belangrijk dat jouw kennis over herstelmethodieken up to date is. En dat je daar regelmatig op getoetst wordt.

A Flight Simulator is the new Recovery

Een piloot moet elke maand verplicht een test in een flight simulator met goed gevolg afsluiten. Anders kan hij het wel schudden. Eerlijk gezegd, als wereldreiziger ben ik daar niet ongelukkig mee. Werk dus aan jezelf.

Schrijf je in voor opleidingen, voor symposia, seminars, studiedagen, voor studiereizen, lees- en vertel herstelverhalen.

Diagnostische Criteria

Lees boeken (Ja, ook de DSM V) en actualiseer jezelf. Test jezelf en je fellow peers. Zorg voor een goede balans tussen jouw rationele en emotionele zijn.

Know what you are talking about

Weet waar je het over hebt als je met wie dan ook om de tafel zit.

Nee, niet die macht

Kennis is macht.

De macht van gedeelde Kennis

Liefde is een belangrijke voorwaarde voor herstel, maar niet genoeg.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge