Mijnheer Horne

Voor alle onderwijzers van Nederland en voor mensen die geen Lot uit de ‘Geluksmarkt’ hebben getrokken. 

Ik was een matige leerling

Uit het raam kijken, dat was wat ik vooral deed. Dromen over verre wereldreizen. Daar, op de Thorbecke MAVO, in Alphen aan den Rijn.

Duits was een ramp

Omdat de onderwijzer en ik elkaar niet echt lagen. ‘Drei männer im schnee’. Ik heb dat boek nooit gelezen. Frans, dat was altijd plezier. Die onderwijzer, die danste voor de klas. Zoals Frans dat ook doet als je het spreekt. 

Ik spreek beter Duits. Wonderlijk. 

Die eerste drie klassen, die gingen nog wel. Maar de examenklas, dat was een ramp. En dan vooral Wiskunde. Ik begreep er weinig tot niets van. Tot op de dag van vandaag. 

Dat resulteerde dan ook in een Herexamen

Die bewuste dag, in de nok van dat klassieke schoolgebouw, zei de rector, Mijnheer Horne om kwart voor tien, dat hij even koffie ging halen en dat hij om kwart over tien terug zou zijn. 

In dat halve uur heb ik bijna alles van mijn buurman overgeschreven. Tot op de komma. In het voorbijgaan, toen de koffie gehaald was, meldde hij ook nog dat mijn buurman bij vraag 9 een ander antwoord had ingevuld. 

Ik slaagde, gelukkig en natuurlijk, met vlag en wimpel

Jaren later heb ik mijn oude school nog eens bezocht. In de hoop dat ik mijnheer Horne er zou treffen. Ik vroeg hem of hij dat halve uur gepland had, voor mij?!

Ik deed het voor iedereen

Dus ook voor jou. Omdat ik wist dat je misschien jaren achterop zou raken. Omdat ik had gezien dat je potentie had.

Daarin ligt ‘Herstel’ besloten

De juiste mensen, op de juiste tijd, op de juiste plaats, tegenkomen. 

Luister naar ‘Berichten uit het Universum’. Als het gaat om herstel van Trauma. Dat helpt, als je dat doet. 

Jouw secondanten zijn overal om je heen.

Om je te helpen

3 comments

  1. Beste Rokus. Wat mooi geschreven over de heer Horne. Heeft ook voor mij toen een zeer belangrijke rol gespeeld. Word er emotioneel van.

    • Ha Kees, dank je wel! Leuk iets van je te horen! Die mijnheer Horne, die heeft wat teweeg gebracht in onze levens. En leuk dat we nog allebei, net als zoveel van zijn leerlingen, hier nog in goede doen rondlopen! een groet van R❤️kus!

      • Hoi Rokus. Dank voor je reactie. Leuk te lezen over al je activiteiten. Goed bezig! En je ziet er ook nog goed uit! Groet Kees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge