Kerstmis op Kòrsou

Karameliseren

Suiker is uitermate slecht voor meer dan alleen je fysiek. De harde schijf van mijn laptop was onherstelbaar gekarameliseerd, nadat ik er tijdens mijn vakantie op Curaçao een kop thee overheen had gekeild.  Evenwel. Een goede verzekering doet wonderen. Een nieuwe MacBook Pro ook.

Existeren

Ik maak er een goed gebruik van tijdens mijn vakanties werkbezoeken te plannen. “Wij zijn er nu toch.”, aldus de gevleugelde uitspraak van mijn vrouw. Ik had in augustus 2015 al contact gelegd met Klinika Capriles, maar nooit een reply gekregen. Als het op afspraken aankomt, geldt dat hoe zuidelijker je gaat en hoe warmer het land, hoe makkelijker afspraken gemaakt worden, alsook niet doorgaan of verlaat worden. Je leeft er in een ander tempo. Dat existeert prettiger. In dit geval was het emailadres gewoon geëxpireerd.

Waldi Oostburg

Ik belde maandag en mocht donderdag langskomen. In afwachting van de komst van Berthold Beerlage, Hoofd Opleidingen, werden wij in de Directiekamer aan een kolossale vergadertafel gezet. Ik was in de veronderstelling een uurtje van Berthold te krijgen. In een tijdsbestek van een half uur zat ik tegenover de voltallige staf van het ziekenhuis, inclusief de Voorzitter van de Raad van Bestuur. Ik werd er verlegen van.

Chemistry

Er volgde een dialoog van uren, waarin we kennis, inspiratie en vriendschap deelden, waarna wij aan de hand van Berthold een tour over het ziekenhuisterrein kregen. Het ziekenhuisterrein zag er opvallend verzorgd uit. Het helpt als de weergoden je elke dag gunstig gezind zijn, maar het neerzetten van mensvriendelijke gebouwen is daarnaast een keuze. Alle kamers waren gelegen aan een prachtige binnentuin met bomen die duidelijk ouder waren dan de gebouwen zelf. Daar was aan de tekentafel over nagedacht. Ik heb niet één hulpverlener in een verpleegpost gezien. Nee, dat was niet omdat het daar elke dag mooi weer is en ze allemaal buiten aan het spelen waren. Ze waren gewoon met cliënten bezig. De gesloten afdelingen spanden de kroon. Die waren uitgerust met een vijver in de binnentuin en comfortabele zitjes. Een oase in een soms verwarde cerebrale binnenwereld. Zo doe je dat.

Curaçao Center for Contemporary Art

Ik zag oude afdelingen waar je kon voelen hoe het er vroeger reilde en zeilde. Ik kreeg er koude rillingen van. Die gebouwen waren opgeknapt en omgetoverd tot ateliers en een ware kunstexpo door een op het terrein gevestigde Kunstacademie: IBB, Curaçao Center for Contemporary Art. Cliënten werden uitdrukkelijk uitgenodigd in die gebouwen te komen werken en hun talenten aan de wereld te tonen.

Kerstvakantie op Kòrsou

Tot overmaat van alle gastvrijheid mocht ik op vrijdagmiddag ook een Herstel-workshop geven voor het personeel. Een kwartier voor het einde liep de helft van de zaal leeg. Ik was na 40 jaar noeste GGZ-arbeid bezig keihard door het ijs te zakken, toen Berthold mij redde door te vertellen dat de Kerstvakantie om 16 uur zou gaan beginnen.

Surreal

Het was een vreemde gewaarwording om de entree van een psychiatrisch ziekenhuis, bij een temperatuur van 29 graden, in het blakende zonlicht, met uitbundige kerstversiering uitgedost te zien. Kerstmis is een universeel gevoel. Iedereen wil erbij zijn. Betere community building bestaat er niet. Een adequate reden om je uit de voeten te maken.

 

IMG_1777 IMG_1778 IMG_1783 IMG_1786

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge