Julio Tomiyama

Je bent nooit uitgeleerd. 

Ergens in 2018 troffen de kunstenaars van the Living Museum en ik een organisatie op Instagram die de naam ‘the Living Museum’ gebruikte. 

En dat raakte onze Red Button

Vol op de Sweet Spot. 

Ik klom meteen in de pen en ventileerde mijn ongenoegen over het feit dat ze onze naam zomaar, zonder overleg, gebruikten. Ik liet daarbij niet onbesproken dat ik de naam in de Benelux gevestigd had en dat wij stappen zou ondernemen als zij onze naam zouden blijven gebruiken. 

Het duurde tot een aantal weken geleden voordat Gianna, de kunstenaar achter die andere Living Museum, en ik om de tafel zaten.

Ze had voor de gelegenheid vriend Erwin meegenomen

Omdat ze nogal nerveus was geworden over onze aanstaande ontmoeting. En dat natuurlijk op basis van mijn geventileerde ongenoegen en zakelijke toon. 

Twee telefoongesprekken hadden mijn ‘oud zeer’ al enigszins weggenomen, want Gianna is een aardige, sociale, jonge vrouw.

Ze verstaat de kunst van ‘de angel uit een conflict halen’ 

Voordat we in gesprek gingen, zo had ik mij bedacht, leidde ik Gianna en haar vriend rond in the Living Museum. Toen ik haar de missie van ons project uit de doeken deed, begon ze te huilen. 

Ik schrok

En ik vervloekte subiet de wijze waarop ik haar in eerste instantie benaderd had. 

In het daarop volgende gesprek vertelde zij de reden van haar initiatief om the Living Museum te starten. Het verklaarde alles en ik kreeg het schaamrood op de kaken. 

“Ik ben the Living Museum gestart ter nagedachtenis aan mijn broer Julio. Hij heeft twee jaar geleden suïcide gepleegd. Het ging heel slecht met hem, ik maakte mij grote zorgen, maar we kregen geen gehoor bij de Crisisdienst. Zij hebben hem aan zijn lot overgelaten. Julio was een muzikaal genie, een kunstenaar. Ik ben geraakt door wat ik hier vandaag zie en hoor, uit jouw mond. The Living Museum had hem wellicht kunnen helpen.”

Onze ontmoeting verliep verder vooral in een win-win-modus.

Gianna is een zielsverwant

The Living Museum is een universele beweging. Zonder dat we dat van elkaar wisten en zonder dat wij van elkaars bestaan wisten. De Wereld en alles wat daarbij hoort, is van Iedereen. Dat zij maar weer eens bewezen. 

Gianna ging met een kunstwerk naar huis dat haar hart stal. We gaan Julio een plek geven in ons Living Museum. 

Als eerbetoon

Aan hem en zijn onafscheidelijke zus.

Gianna Tomiyama

En ik, ik ben weer wat wereldwijzer geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge