Housing First of Houding First?

Kun je aan Housing First doen zonder eerst aandacht te schenken aan jouw Houding First?

Het weggeven van een woning aan een dakloos persoon is goedbeschouwd de eenvoudigste handeling die je kunt praktiseren. Je beschikt over de sleutel van een woning en die geef je weg. En vanaf dat moment heb je de levensloop van iemand een drastische, overweldigende, mind blowing, en positieve wending gegeven. Zo simpel is het. En bovendien een stuk goedkoper dat al het aanbod dat we een dakloos persoon kunnen aanbieden.

De Schuldhulpverlening en Maatschappelijke Opvang zijn een Industrie. Veel mensen verdienen er een boterham aan. Daarmee zeg ik niets over de mensen die er werken. Die doen het werk met hun hart. Het schort ons aan het inzicht dat mensen recht hebben op Liefde, Huisvesting en Geld. Dat is het uitgangspunt. Volgens the Declaration of Human Rights.

Zodra je daarin gaat voorzien, gaan mensen hun beste beentje voorzetten om een betekenisvol leven te leiden. Zoals jij en ik.

Je maakt een vriend of vriendin voor het leven

Evengoed, zoals gezegd, een eenvoudiger manier dan huizen weggeven is er niet. Evenwel, welke houding past daarbij? Wat gaat er aan vooraf en wat gebeurt er daarna?

Housing First is veel meer dan dat. Het is een levenshouding. Het is een filosofie. Het is een mensbeeld. Het is wie jij wilt zijn. Of niet?

Alles wat je doet in de eerste 5 minuten van een contact is bepalend voor de uitkomst van jouw relatie met de persoon die je voor het eerst in je leven tegenkomt

Denk daar aan als je een winkel binnenloopt. Als je naar het gemeentehuis gaat voor een onmisbaar formulier. Als je naar de tandarts gaat. Als je via Marktplaats dat felbegeerde collectors item hebt gekocht en gaat afhalen. Als je vanuit een showroom een nieuwe auto gaat kopen. Als je naar de Kamer van Koophandel gaat om jouw nieuwe bedrijf op te richten.

Het is jouw moment om een onuitwisbare indruk op iemand achter de laten. Om een vriend of vriendin voor het leven te maken. Om iemand de credits te geven die hij verdient.

Als je dat authentiek, liefdevol en empatisch aanpakt, dan verander je daar de levensloop van die persoon mee. En dat van jou.

Het is niet de methodiek die bepalend is voor de uitkomst van een therapeutisch contact, voor het succes van een behandelrelatie of begeleidingscontact: het is de persoonlijke relatie

Dat is het uitgangspunt.

Het betekent niet dat het overbodig is om kennis op te doen, te oefenen, te studeren, te lezen, fouten te maken, zoveel kennis te hebben dat mensen kunnen kiezen uit de vele opties die jij te bieden hebt.

Maar dat is het uitgangspunt. Liefde voor je vak en voor mensen. En in die eerste minuten een houding aan te nemen die mensen nooit meer gaan vergeten.

Wees die onderscheidende persoon in het leven van die persoon

Wees present in dat eerste moment. 100 Procent. Gisteren is weg en morgen is uiterst ongewis. Stoor je niet aan de regelgeving van subsidiënten. Geef iemand alle tijd die jij denkt tot je beschikking te hebben. En meer dan dat.

Schotel die persoon appelgebak met slagroom voor. Neem een bloemetje mee. Start jouw gesprek met een wonderschoon gedicht. Een quote. Verruil jouw spreekkamer voor een wandeling langs het strand. Gooi dat rijtje met intake-vragen in de prullenbak. Wees belangstellend waarom iemand die dag naar jou toe is gekomen. Wat is er met je gebeurd? Wat heeft er tot nu toe voor je gewerkt? Wat zijn jouw talenten? Wat zijn jouw dromen? Met wat wil jij na deze eerste kennismaking de deur uitlopen?

Doe je uiterste best om een wereldburger te zijn

Ga op reis. En als dat nu niet kan, nodig iemand uit voor wandeling. Want dat kan makkelijk, met een beetje afstand. Staaf jouw overtuigingen aan die van een ander. Verschaf jezelf nieuwe inzichten. Schrijf je in voor een online cursus/seminar/workshop/training. Surf the Internet. Zoom, FaceTime. Spreek met anderen. Laat je inspireren. Laat je niet weerhouden door wat er allemaal niet meer kan. Er kan nog zoveel.

Sluit je bij Out of the Box-initiatieven. De Socialrun. Psychosenet. Nederland en België. Herstelbureau’s en Academie’s. Out of the Box TV. Howie the Harp. Astare. ENIK, Recovery College. Nei Skoen in Helmond. The Living Museum in Eindhoven, Tilburg of Bennebroek.

Het gaat er niet om of je Housing First Modelgetrouw bent

Wat voor een Housing First Worker opgaat, gaat ook voor jou op. It takes two to Tango.

Het maakt dus geen donder uit of jouw zojuist toegekende woning het eerste jaar op naam van de instelling staat die jou in je nieuwe huis gaat begeleiden. Of je een contract moet tekenen waarin net iets meer regels staan dan in een gewoon huurcontract. Of je moet toestaan dat er één keer in de week iemand langskomt. Of jouw begeleider je gaat helpen met Money Management. Ook dan scoort een Housing First Aanpak 85% succes. In elke Wereldstad. En kun je betekenisvolle relaties opbouwen.

Het heeft niets te maken met bemoeizucht

Maar alles met de diepgewortelde Housing First Wens dat jij nooit meer dakloos wordt. Dat je altijd op iemand terug kunt vallen. Dat er altijd iemand voor je klaarstaat. Dat is zoveel meer dan wat je in voorgaande jaren, dakloos, levend in een vacuüm, hebt ervaren. Je telt weer mee. Je hebt een plek midden in de samenleving verworven. Je speelt een rol in de levens en gedachten van een ander.

Live up to it

En je kunt weer gaan richten op wat belangrijk is voor jou. Het is een wederzijdse afhankelijkheid. En soms is het goed afhankelijk te zijn. Niemand is geboren om alleen te zijn.

Terug naar Houding First voor hulpverleners

Je bent niet uit de hemel gezonden om mensen te helpen

Vier feest. Als je iemand zojuist de sleutel hebt gegeven voor zijn nieuwe woning. Als je dat gegeven is door de nieuwe bewoner. Evengoed, verwacht geen dankbaarheid. Housing is a basic human right. Goedbeschouwd is het helemaal niet zo bijzonder wat je net aangeboden hebt. Normaliseer.

Ook zonder jou had deze dakloze man, vrouw, gezin de woning gekregen. Van een andere hulpverlener.

Focus je op de dag van morgen. Op de inhoud van jouw relatie tot de nieuwe bewoner. The Housing First Aftermath is veel belangrijker. Streef naar gelijkwaardigheid, niet naar afhankelijkheid. Fouten maken mag. Daar leren mensen van. Ook jij, de hulpverlener.

Er zijn verschillende soorten vriendschap

Je doet er goed aan vriendschap op te bouwen en vertrouwen. Vanuit die relatie gaan mensen je nooit teleurstellen en doen ze wat nodig is om in een wijk te wonen en één te zijn met anderen. Vanuit die hoedanigheid is het een stuk makkelijker om het eens te zijn over het feit dat je het oneens bent. Dan wordt een ongevraagd advies iets wat uit betrokkenheid gegeven is. En kun jij je gelegitimeerd verontschuldigen voor wat je gesteld hebt of voordat je dat gaat doen. Vanuit vriendschap, van welke aard dan ook, rekent niemand je daar op af.

Iedere nieuwe bewoner begrijpt dan dat jij naast je werk een ander (sociaal) leven hebt

Dat hoef je niet uit te leggen.

Housing First heeft mijn wereld op zijn kop gezet

Het heeft alles in een ander, meer humaan, perspectief gezet. Ik ben er gelukkig nooit meer van genezen. Het kwam op het juiste moment (het laatste werkbezoek van een studiereis), op de juiste plaats (New York), de juiste tijd (2002) en met de juiste persoon (John Sullivan, team leader Housing First Team, New York, East- Harlem).

Werk aan je Houding First

Wees iemand van betekenis. Voordat of als je aan Housing First gaat doen.

  • Met dank aan Alan Fernando Bunsee voor de titel van deze post en de inspiratie die subiet kwam opborrelen. Deze post is onderdeel van het boek ‘De Holenman van Amsterdam-Noord’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge