eCPR

Het is al enige tijd dat ik de Verenigde Staten aandoe als het aankomt op mijzelf en anderen trakteren op inspiratie en innovatie. De echte ‘Lente in de GGZ’ komt toch nog steeds echt uit dat land.

Harry Gras en ik hebben al meer dan 700 mensen meegenomen naar verschillende steden. Washington, Philadelphia, Los Angeles, Tucson (Arizona), Austin (Texas), New York, Kansas, Burlington (Vermont), Boston, Poughkeepsie, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

In Boston hebben we, net als in al die andere steden, steeds weer nieuwe vrienden en vriendinnen gemaakt. Mensen die het verschil maken in de GGZ en in onze levens.

Mensen voor wie innovatie en alternatieven onlosmakelijk verbonden zijn met hun bestaan.

Daniel Fisher en Oryx Cohen zijn van die mensen. Beiden zijn ervaringsdeskundig. People with lived experience. Daniel was biochemicus, werd opgenomen in een kliniek en was zo ontevreden over wat hem aangeboden werd dat hij uit recalcitrantie psychiater is geworden. Oryx Cohen is directeur van the National Empowerment Center in Boston.

Elk jaar dragen zij hun steen bij aan het organiseren van ‘the Alternatives’, het leukste en meest interessante congres van the USA. Honderden Peer Run Programs presenteren zich op dit congres. Wij hebben die congressen al een paar keer mee mogen maken.

Daniel Fisher is in Finland getraind in Open Dialogue en heeft daar, om een lang verhaal kort te maken, zijn ‘eigen draai’ aan gegeven. Naast het feit dat een Open Dialogue training onnodig duur is, is het onnodig ingewikkeld gemaakt.

Daniel Fisher kwam al eens naar Nederland op invitatie van Rokus Loopik en de RINO.

Na hun deelname aan een van onze Learning Experiences naar Amerika in 2018, hebben verpleegkundig specialisten i.o., Karin van Ooijen en Joan van Wijk het initiatief genomen om Daniel en Oryx actief naar Nederland te halen. In Boston hadden we het voorrecht om een middag lang met Daniel en Oryx over eCPR te spreken.

Met eCPR doen Daniel en Oryx een prachtige poging om Open Dialogue voor veel meer mensen toegankelijk te maken. Zij doen dat in een tweetal meerdaagse trainingen in Nederland. De eerste twee dagen kunnen medewerkers van GGZinGeest daarvan genieten en op 6 en 7 september is er een open inschrijving.

Nu komen Oryx en Daniel dus samen naar ons kleine kikkerlandje en the Living Museum!

En dus heb jij de kans om in twee trainings-dagen eCPR-‘facilitator’ te worden.

Ook aan mensen met ‘lived experience’ is gedacht: die betalen aanmerkelijk minder dan ‘professionals’. Zoals het hoort. Verschil moet er zijn.

Laad de brochure en kijk of deze training iets voor jou zou kunnen zijn. We zien je graag in the Living Museum op die dagen. Wij zitten dan inmiddels in ons nieuwe gebouw. Het gaat je allemaal niet teleurstellen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge